MIÓD – PŁYNNE ZŁOTO

Piękny kolor, słodki smak i właściwości prozdrowotne ,sprawiają ,że zainteresowanie produktami pszczelimi ciągle rośnie.

Miód to jeden z najstarszych i najpopularniejszych produktów spożywczych na świecie – znany jest od bardzo dawna. Naczynia z miodem znajdowano  w wykopaliskach archeologicznych na Krecie i w piramidach w Egipcie. Najstarszy znaleziony miód pochodzi z okolic Tibilisi w Gruzji i datuje się na 5500 lat.

Starożytni Egipcjanie uważali go za dar bogów i używali  do słodzenia potraw oraz do produkcji kosmetyków. Starożytni Grecy wierzyli , że miód pomaga w uzdrawianiu chorób i stosowali go w swojej medycynie. Ponoć dzięki słabości do tego napoju ,sędziwego wieku dożył Pitagoras oraz Hipokrates ,który żył aż 111 lat.

W średniowieczu miód pełnił ,między innymi ,funkcję środka płatniczego. Miód jest jednym z najlepiej poznanych produktów wytwarzanych przez pszczoły miodne (Apis mellifera).

MIÓD – CO TO JEST?

Zgodnie z dyrektywą Unii Europejskiej 2001/110/WE miód jest naturalnie słodką substancją produkowaną przez pszczoły Apis mellifera z nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin, lub wydzielin owadów wysysających żywe części roślin, zbieranych przez pszczoły, przerabianych przez łączenie specyficznych substancji z pszczół, składanych, odwodnionych, gromadzonych i pozostawionych w plastrach miodu do dojrzewania.

Kiedy miód ma postać płynną, nazywa się go patoką. Kiedy się skrystalizuje, nazywa się go krupcem. Zanim dobry miód się skrystalizuje, powinno minąć około od trzech do czterech miesięcy.

Miody akacjowe i spadziowe mogą być w stanie płynnym nawet przez rok. Jeżeli chcesz, aby skrystalizowany miód ponownie stał się patoką, włóż słoik z krupcem do wody o temperaturze 40 st. Celsjusza. Woda nie powinna być cieplejsza, ponieważ źle wpłynie to na jakość miodu.

CO MOŻEMY ZNALEŹĆ W MIODZIE?

W miodzie znajdują się glukoza i fruktoza (czyli cukry proste), białka, enzymy (uwaga! enzymy w miodzie ulegają rozpadowi w 45 stopniach C, co powoduje utratę jego leczniczych właściwości),olejki eteryczne, aminokwasy, kwas foliowy,biotyna,21 pierwiastków (m. in. żelazo, miedź, wapń, magnez, potas, fosfor, mangan).

JAK DZIELIMY MIODY?

Miód dzieli się na miód nektarowy i spadziowy. Rodzaje miodu zależne są od tego, z jakich roślin pszczoły zebrały nektar, spadź i pyłek kwiatowy.

KRÓTKA CHARAKTERYSTYKA I WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE MIODÓW

Chociaż najpopularniejszy w Polsce jest miód lipowy, to nie tylko on ma działanie lecznicze. W zależności od tego, z czego został wytworzony, wpływa na różne obszary naszego organizmu. Oto krótki przegląd, który pomoże nam wybrać ten, który najskuteczniej nam pomoże.

MIÓD MANUKA

To miód powstający z nektaru krzewów manuki (Leptospermum scoparium), które rosną głównie w południowo-wschodniej Australii i Nowej Zelandii. Jest gęsty i ma ciemno bursztynową barwę. Ma też dość intensywny, określany jako ziołowy, oleisty, kwiatowy smak. Miód manuka ma działanie przeciwdrobnoustrojowe, co może przyczynić się do skuteczniejszego leczenia, między innymi, ran czy owrzodzeń. Z powodzeniem jest też stosowany jako kosmetyk (maseczka).

MIÓD FACELIOWY -grupa jasnych miodów nektarowych.

Pozyskiwany jest z kwiatów facelii. To miód nektarowy, który ma jasną, żółtą barwę i delikatny kwiatowy aromat. Jego smak jest słodki z lekko wyczuwalną nutą cytrusową(często jego aromat specjaliści określają jako lekko ziołowy  a smak porównują do smaku miodu manuka). Polecany jest przy nieżycie żołądka i przeziębieniach. Wpływa na pracę układu odpornościowego. Tradycyjnie jest stosowany przy niewydolności mięśnia sercowego czy miażdżycy. Jako jeden z nielicznych naturalnych środków ,miód faceliowy neutralizuje toksyczne działanie używek na organizm, wykazując wyjątkowo silne działanie antyoksydacyjne . Może być również stosowany do naturalnej pielęgnacji skóry, stanowiąc składnik np. naturalnego peelingu, który nałożymy na zwilżone ciało.

MIÓD SPADZIOWY

Wytwarzany jest przez pszczoły ze spadzi czyli lepkiej substancji  zebranej z drzew  świerku, klonu czy brzozy. W sklepach znaleźć można miody ze spadzi iglastej i liściastej. W zależności od jego rodzaju będzie się różnił również kolor miodu – od ciemnobrązowego do ciemnozielonego. Jest gęstszy od miodów nektarowych, przewyższa je zawartością związków mineralnych. Charakteryzuje się wysoką zawartością potasu, fosforu, chloru, siarki, wapnia, magnezu i żelaza. Ma najwyższą aktywność bakteriobójczą. Zawiera bardzo dużo mikroelementów przez co  wspomaga  system odpornościowy człowieka.

Miód spadziowy z drzew liściastych pomaga w regulacji przemiany materii. To niezbędny element diety mającej na celu zahamowanie problemów układu pokarmowego takich jak zaparcia i biegunki. Działa bakteriobójczo, antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie .Dodatkowo poprawia pracę serca, rozszerza naczynia wieńcowe, obniża ciśnienie, polepsza krążenie, a także poprawia pracę nerek. Miód ten ma właściwości, które przyspieszają gojenie ran, oparzeń i odmrożeń.  Zmniejsza napięcie nerwowe i działa uspokajająco.

MIÓD GRYCZANY

Otrzymywany jest z nektaru gryki zwyczajnej. Możesz rozpoznać go po ciemnej barwie. Po krystalizacji staje się brązowy i gruboziarnisty. Ma silny zapach kwiatu gryki i ostry, lekko piekący smak. Zawiera ponad 50% fruktozy i aż 46% glukozy. Polecany jest przy nadciśnieniu tętniczym i chorobie wieńcowej (zawiera rutynę ,która wzmacnia naczynia krwionośne) . Wzmacnia układ odpornościowy i  stymuluje wzrost hemoglobiny we krwi. Ten miód to całkiem skuteczny antybiotyk, który wspomaga ciało w walce z chorobami oraz świetny „środek” przeciwmiażdżycowy.

MIÓD RZEPAKOWY

To jeden z najpopularniejszych miodów w Polsce. Powstaje z kwiatów rzepaku. Patoka ma słomkową barwę. Miód rzepakowy należy do  miodów niezwykle szybko krystalizujących. Ta odmiana miodu przechodzi w stan stały już w ciągu kilku dni po miodobraniu, a bywa, że zaczyna krystalizować jeszcze w komórkach plastra.  Po krystalizacji  przybiera biały albo kremowy kolor i mazistą strukturę. Niezbyt intensywny w zapachu, ma subtelny smak z odrobiną goryczki.

Jest pomocny w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka , dwunastnicy i schorzeniach dróg moczowych. Obniża ciśnienie tętnicze krwi, wyrównuje niedobory potasu i przyspiesza gojenie ran i pęcherzy.

Działa również ,jako jeden z niewielu, detoksykacyjnie -łagodzi skutki wpływu alkoholu i papierosów. Dodatkowo stymuluje metabolizm komórkowy  i wspomaga naczynia wieńcowe.

Korzystnie wpływa  na stany zapalne dróg oddechowych, posiada także dużo glukozy, dzięki czemu wesprze nasz organizm przy wzmożonym wysiłku i w stanach wyczerpania fizycznego.

MIÓD MALINOWY

Powstaje z kwiatów malin. Nie jest on często spotykany, ponieważ okres kwitnienia malin jest dość krótki. Miód ma złocisty kolor. Czasami dodawane są do niego owoce malin, żeby nadać mu malinowy kolor. W słodkim i przyjemnym smaku można wyczuć lekką kwaskowatość. Miód malinowy ma działanie rozgrzewające, antyseptyczne i przeciwgorączkowe. Polecany jest między innymi przy przeziębieniach, schorzeniach dróg oddechowych, nieżycie żołądka.

MIÓD AKACJOWY

Pozyskiwany jest z kwiatów robinii akacjowej, nazywanej też fałszywą akacją. Jako patoka jest prawie bezbarwny lub jasnożółty z delikatnym zielonym odcieniem. Warto też nadmienić, że ze względu na wysoką zawartość fruktozy miód ten krystalizuje niezwykle powoli, co najmniej kilka miesięcy, a nawet do roku przybierając jasne i kremowe zabarwienie. Ma łagodną, zbliżoną do kwiatu robinii białej woń oraz wyraźnie słodki smak Jest zalecany między innymi przy leczeniu zaburzeń przewodu pokarmowego i układu trawiennego ponieważ działa korzystnie na przemianę materii, reguluje proces trawienia oraz zapobiega zaparciom. Działa także korzystnie w czasie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy przyspieszając odnowę błony śluzowej (dzięki właściwościom powodującym zwiększenie wydzielania śluzu i polepszenie ziarninowania (gojenia)).Wskazany przy kamicy nerkowej. Ma właściwości antybakteryjne, więc jest doskonałym lekarstwem przy przeziębieniach. Ułatwia zasypianie. Działa też pozytywnie w chorobach skóry. Okłady z miodu akacjowego pomagają zwalczyć zakażenie ropne wywołane przez gronkowce, paciorkowce i inne drobnoustroje .

MIÓD NAWŁOCIOWY

Miód ten powstaje z kwiatów nawłoci pospolitej . W  zależności od udziału pyłku z tej rośliny, jego barwa jest jasnożółta, żółta, a nawet pomarańczowa. Natomiast po skrystalizowaniu staje się kremowo-żółta. Miód szybko ulega krystalizacji do postaci drobnoziarnistej. Jest kwaśnosłodki w smaku i zapachu. Po skrystalizowaniu  staje się mętny i ma jaśniejszy kolor. Ma wysoką aktywność antybiotyczną. Polecany jest między innymi przy schorzeniach dróg moczowych, pęcherza, kamicy nerkowej i zapaleniu jelit. Pomocny jest przy leczeniu kataru, grypy, przeziębień i biegunek. Miody nawłociowe mogą być stosowane jako składnik napojów elektorlitowych, skutecznie zastępujących chemiczne odpowiedniki. Nie ważne, czy pobudzi nas z rana, czy doda energii po intensywnym treningu, ważne, że zrobi to dobrze.

MIÓD WRZOSOWY

Powstaje z nektaru kwiatów wrzosu zwyczajnego. Patoka ma herbaciane zabarwienie i galaretowatą strukturę. Szybko się krystalizuje i staje się żółtopomarańczowy lub brunatnoczerwony. Pachnie wrzosem. Jest lekko słodki, nie jest mdły, ma  lekko gorzkawy i delikatnie cierpki posmak. Zalecany jest między innymi do poprawy kondycji dróg moczowych. Pomocny przy leczeniu prostaty, kamicy nerkowej i zapaleniach jelit oraz biegunkach. Polecany przy problemach z jamą ustną czy zapaleniem gardła. Doskonale poradzi sobie z chorobami oczu i serca. Dzięki niemałej zawartości proliny może on wspomagać leczenie i zapobiegać chorobie Alzheimera.

MIÓD LIPOWY

To jeden z najbardziej powszechnych i najsmaczniejszych miodów w Polsce. Powstaje z nektaru lipy szerokolistnej i drobnolistnej. Patoka ma złotożółtą lub zielonkawożółtą barwę. Po krystalizacji (około 3-4 tygodni) staje się żółtopomarańczowy lub brunatny. W smaku czuć aromat kwiatu lipy i gorzkawy posmak. Ponieważ miód lipowy charakteryzuje się silnym działaniem antybiotycznym (ze względu na bogaty skład związków fenolowych oraz obecność lizozymu, terpenów, olejków eterycznych oraz garbników) zaleca się go przy leczeniu grypy i przeziębienia, zapalenia płuc i oskrzeli. Działa przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, antyseptycznie, napotnie, nasennie, obniża gorączkę. Zmniejsza stany zapalne i poprawia ogólny stan zdrowia. Pomaga w usuwaniu drobnoustrojów chorobotwórczych. Miód lipowy ma dobroczynny wpływ na układ nerwowy, głównie w przypadku nerwicy, nadpobudliwości nerwowej, bezsenności, stresu, wyczerpania organizmu. Jego kojące działanie  łagodzi napięcia, pomaga się zrelaksować i spokojnie zasnąć.

MIÓD WIELOKWIATOWY

Powstaje z wielu roślin miododajnych, które kwitną w tym samym czasie. Miód wielokwiatowy ma zróżnicowaną barwę- od kremowej do  herbacianej. W zależności od pory zbioru może być delikatny i łagodny w smaku lub ciemniejszy i mieć bardziej wyrazisty smak. Jest bardzo słodki. Pod względem składu chemicznego miody wielokwiatowe cechuje duża różnorodność – wiosenne mają dużą zawartość cukrów prostych, natomiast letnie są bogatsze w enzymy, biopierwiastki i substancje o działaniu przeciwbakteryjnym. Znajdziemy  w nim wiele witamin (A, PP, C, B12, B6 i B2) i minerałów (żelazo, magnez, fosfor, potas, molibden, wapń).Okazało się, że miód ten odznacza się wysoką zawartością krzemu, czyli pierwiastka, który jest niezbędny do prawidłowego działania układu krwionośnego, odnowy skóry, włosów i kości.

Miód wielokwiatowy pomaga się rozluźnić, odprężyć i ukoić skołatane nerwy. Ze względu na zawartość cukrów prostych (głównie glukozy i fruktozy) polecany jest w stanach przemęczenia, a także wyczerpania psychicznego i fizycznego.

Wspomaga przede wszystkim  walkę z chorobami alergicznymi dróg oddechowych takimi jak astma oskrzelowa atopowa (alergenna), katar sienny, alergiczny nieżyt nosa. Odżywia i wspiera mięsień sercowy ( polepsza krążenie krwi i obniża ciśnienie). Jest pomocny ,między innymi, przy chorobach wątroby i polecany przy leczeniu grypy i przeziębień.

Na rynku mamy mnóstwo miodów, ale zawsze warto wybierać miody ze sprawdzonego źródła, którym jest prawdziwa pasieka. Często są to pasieki rodzinne gdzie o pszczoły i produkcję wartościowego miodu dba doświadczone i pełne pasji kolejne pokolenie pszczelarzy. Wybierając miód z polskich pasiek mamy pewność, że miód, który kupujemy będzie nie tylko pyszny, ale i niezwykle zdrowy.

Miód przechowujemy w dokładnie zamkniętym słoiku lub w innym naczyniu i staramy się go chronić przed światłem.

Zainteresowanie alternatywnymi metodami leczenia schorzeń o różnej etiologii spowodowały, że produkty pszczele znalazły zastosowanie w wielu specjalnościach medycyny, co przynosi wymierne korzyści.

Share This